lauantai 22. toukokuuta 2010

Brita-kakku



Meillä on tullut jo perinteeksi leipoa Brita-kakku syntymäpäiviksi.  Se on hyväksi havaittu, helppo ja maistuva täytekakun korvike.  Resepti on minulla pyörinyt kansiossa jo vuosia.  Nykyisin Brita-kakun reseptejä ilmestyy eri lehdissä tasaisin väliajoin.


Pohja:
125 g  voita
1 dl sokeria
2 keltuaista (laitan usein koko kananmunat)
1 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta

Päälle:
2 munan valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
50 - 60 g hasselpähkinä rouhetta

Täyte:
3 dl vatkattua kermaa (laitan kaksi purkkia eli 4 dl)
(marjoja tai hedelmiä)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset (tai munat) vatkaten.  Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa.

Levitä seos hyvin ohuelti uunipellille.  Älä pelästy vaikka taikinaa tuntuu olevan niukasti.  Käytä ehdottomasti leivinpaperia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri nopeasti vatkaten.  Levitä vaahto pohjan päälle tasaisesti ohueksi kerrokseksi ja ripottele pähkinärouhe päälle.  Itse jätän yleensä pähkinät pois ja koristelen valmiin kakun vadelmilla.

Paista 175 asteisessa uunissa 15 - 20 minuttia.

Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se papereineen kahteen osaan.  Laita pohja pakastimeen, niin kakun jatkokäsittely helpottuu huomattavasti.  Minä laitan kakun pakastimeen uunipelteineen.
Kakku on siinäkin mielessä kätevä, koska sen voi huoletta leipoa jo aiemmin pakkaseen ja juhlapäivänä vain täyttää.  Kakku sulaa hetkessä eikä vaadi pitkiä esivalmisteluja. Se säilyy hyvin pakastimessa, tosin pinta vähän halkeilee.

Jäätyneestä pohjasta lähtee leivinpaperi helposti irti.  Laita puolikas pohja tarjoiluastiaan, levitä kermavaahto sen päälle.  Lisää marjoja tai hedelmiä halutessa kerman päälle.  Itse laitan noin 3 dl metsävadelmia.  Aseta toinen puolikas pohjasta päälle ja koristele vadelmilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti