maanantai 6. joulukuuta 2010

Parhaat piparkakut



Itsenäisyyspäivä on ollut jo pitkää meillä päivä, jolloin Joulun valmistelut aloitetaan. Piparikakkujen paistaminen tuo joulun tuoksun ja on mukavaa pyhäpäivän ajanvietettä.

Piparkakkutaikina täytyy valmistaa edellisenä päivänä, että jauhot ehtivät turvota ja mausteiden maku tasoittua.

Tässä kohtaa voisi kyllä sanoa, että tehkää niin kuin minä sanon elkääkä niin kuin minä teen.  Paistamisen jälkeen nimittäin huomasin, että olin unohtanut ruokasoodan taikinasta. Piparit ovat hyvän makuisia, mutta tosi ohuita ja kovia.  Kyllä näitä mokia voi sattua vanhalle tekijällekin.  Täytyy nyt katsoa, teenkö uuden taikinan seuraavana viikonloppuna.
Muutenkaan ei viikonlopun leipomiset menneet ihan putkeen, kun pitkäaikainen apurini, yleiskone, sanoi sopimuksensa irti ja lopetti toiminnan.  On ihan ikävä hyvin ja pitkään (lähes 20 v.) palvellutta apuria.

200 g (n. 1,4 dl)  siirappia
2 tl   inkivääriä
1 tl   neilikkaa
1 rkl  pomeranssinkuorta
300 g   voita
350 g (n. 4 dl)  sokeria
3   munaa
800 g (n. 1,3 l) vehnäjauhoja
4 tl   ruokasoodaa

Kiehauta kattilassa siirappi ja mausteet.  Lisää kuumaan mausteseokseen voi sulamaan, samalla mausteseos jäähtyy.  Vatkaa kanamunat ja sokeri, lisää siihen mausteseos.  Lisää ruokadooda pieneen osaan jauhoja. Lisää jauhot vähitellen taikinaan ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Peitä taikina-astia kannella tai kelmulla ja jätä taikina seisomaan jääkaappiin seuraavaan päivään.  

Taikina kaulitaan ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä pienissä erissä.  Ota taikinalevystä muotilla piparkakkuja ja paista ne 190 asteessa 7-10 minuttia, kunnes piparit ovat kauniin ruskeita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti